petek, 22. julij 2011

Trojna doza - sardoni, brancina in pišče na palčki


Ekola brlogoljubi čitalec, tole je še ena nabirka fotk iz letošnjega dopustovanja, ki prikazuje troje nahitro pripravljenih, simpl in okusnih kosil, ki smo jih lahkotno prebavljali med popoldanskim senčnim dremežem pred poznimi obiski plaže.

1. Sardoni
Poznate razliko med sardoni, sardelami in sardinami? Nič hudega. Jaz tudi ne. Vem, da se sardonom po nobel reče tudi inčuni oz. slaniki, so malo manjši od sardel in njih filejčke v olju se da kupiti v tistih lušnih majnih glažkih in se oh-in-sploh super počutijo na picah, v paštah, kakem namazu ali pa samo na rezini kruha.

Tile sardončki s fotke so sklenili zaključiti svoje poslanstvo na morda malce manj prefinjen, ampak po moje najokusnejši način - enostavno zmarinirani in pečeni na olju.

Postopek:
Za dvoje lačnih želodcev je brlogarjev ata v ribanici nabavil cca pol kilce sardonov. Marsikje boste nemara prebrali navodilo, ki pri čiščenju svetuje odtrgati glavo in hkrati potegniti iz ribjega životca še drobovino.
Brlogar se je tega lotil po svoje in je z običajnim rezom pri trebuhu ribice očistil zgolj drobovja ter jih odzunaj oluskal. Ker je robat mož jih namreč hrusta cele, z glavo vred, tako kot girice.

Marina da

Dobro uro pred kosilom je očiščene ribice v primerni posodi prelil z olivnim oljem, sokom limone, potresel s peteršiljem, vrgel not še par strtih strokov česna, posolil in vse skupaj premešal.  Potem se je ofrišal s hladnim špricerjem s cvičkom.

Cirka petnajst minut pred kosilom je dobro zahajcal ponev, jo pobrizgal z oljčnim oljem in na njo lično zložil ribice, ki so na vročem olju zacvrčale svoj epitaf.


Cvrčanje inčunov je preglasilo škržate

Ko so bile na eni strani dobro prepečene jih je obrnil in jih zapekel še po drugi strani, preden jih je zložil na krožnika. Pojedla sva jih ob svežem kruhu in špricerju.
To je to - kosilo z najvišjim možnim koeficientom cena / okusnost.

2. Brancina

Še bolj enostavno (ker je bilo treba očistiti samo dve ribi) in malo bolj fensi je bilo kosilo naslednji dan, ko sta se v ribarnici v našo mrežo ujela dva lušna sveža piranska brancina.

Pir(m)anski brancin
Brlogar je ribici očistil in nasolil, naoljil, ter vsaki v trebuh vtaknil strok česna, vejico peteršilja in rezino limone.

Ribici je spekel na oljčnem olju.

Ribe ne smrdijo

Na krožniku se je pečeni ribici pridružila še krompirjeva solata a'la brlogarica.

Brancinov nasmeh

Zaključila sva, da Fondatovi  dejansko obvladajo svoj posel, saj je brlogar očistil ribji skeletek do ličnic...
Le tako naprej!
Luknja v licu

3. Piščančja nabudalca

Tretji dan je brlogarica ustvarila piščančje ražnjičke na rožmarinovih vejicah, na katere je zaporedoma nabadala osoljene in naoljene koščke piščanjega  mesa ter čebule. Če bi imela pri roki kakšno papriko, bi se gotovo znašla poleg.

Sožitje
Ražnjiči so se lepo rumenorjavo zapekli v ponvi skupaj z malce predkuhanimi rezinami krompirja, ki smo jih posolili, pobrizgali z olivcem, in potresli z rožmarinom, da so ujeli ritem in aromo perutninskih sopotnikov.


Po grško...
Brlogarica je svoje remek delo dopolnila s čudovito osvežilnim Tzatzikijem iz naribanih kumar, jogurta in kisle smetane. Jummmy...

Dober tek do naslednjič.






Ni komentarjev:

Objavite komentar