četrtek, 7. julij 2011

improBurger a-la Fiesa

Večina vas, ki ste se že vozili po glavni primorski cesti proti mestu vrtnic veste, da je še kakimi tremi sezonami na belvederju deloval hilburger, THE postojanka za lačno, v/iz Portoroža romajočo mladino, bajkerje... ter vse ostale hilburgerske užitkarje.

Brlogarjeva sta bila jako razočarana, ko sta nekega dne pred kakima dvema sezonama , vsa lačna, najboljšega burgerja željna, brzela v nadizolski klanec, da bi se nakoncu z obupom v očeh ustavila pred prazno, zapuščeno barako... kjer ni bilo nič več finega domačega duha po pleskavicah in prevečpraženem krompirčku, ne sluha zadovoljnega mljaskanja in goltanja... ne pogleda na mastne majice in udrte oči skrokanih odganjalcev mačka...
Slava hilburgerju, še vedno upamo na ponovno oživitev. Do takrat pa se je, v dneh ko burger zapaše, treba znajti po svoje...

Danes sta tako lačna brlogara sklenila  napraviti svojo improvizacijo pečene pl(j)eskavice v bombetki. (Mini brlogarica je imela na jedilniku fino želenjavno enolončnico, a sva ji obljubila, da bo goveji burger tudi zanjo prišel kmalu na vrsto...)

Postopek:
Vse se začne pri lepo oblikovani pleski mletega mesa. Daleč najbolj fino in frajersko je seveda sam napraviti mleto mešanico, začinjeno po lastnem okusu, a ker smo na počitnicah, smo zaupali tici mesarici iz trgovine, kjer smo nabavili tudi bombetke (s sezamovim posipom, kot je razvidno iz fotk).

Brlogar je vzel pleskavice iz pakunge, in vsako posebej dodatno strokovno preploskal med dlanmi, dokler niso bile zanj ravno prav debele in lično oblikovane. Nadalje je eno za drugo položil v predhodno ogret, prav nič namaščen, dobri stari picapen (Seveda je ogljen žar zakon, a na dopustu kraljuje ponev za pico).

Burgerje je fino zapekel po obeh straneh kakih trinajst minut, tako, pač po občutku... Mati brlogarica ga je sicer okarala, da bi jih vsled rahlo rožnati sredici moral peči še dve minutki dlje, a je sam zatrdil, da so pečeni ravno prav idealno sočno, skratka mojstrsko, kot vedno.


























Medtem je brlogarica na fine šnitke zrezala krasne zrele pelate, kumaro in čebulo ter na mizo postavila še gurmanske dodatke: kečup, majonezo in zenf dijon.




















Na maščobici, ki so jo burgerji izpustili, je žarmojster pogrel še prerezane bombetke.



















Sledilo je fletno zlaganje in vkupdajanje zelenjavnih dodatkov, dodajanje kečupa, zenfa in majoneze.. in njam njam....


Posted by Picasa
Kdor pravi da to ni zdrava hrana, je kratkomalo bumbar. Po jedi in hladnem špricarju sva se namreč počutila fino in zdravo, kot že dolgo ne.

Popoldansko kopanje z novopečeno malo čofotalko je pokurilo viška kalorij, tako da smo večerjo komaj dočakali.

2 komentarja:

  1. Vidim da vam ni hudga :) Mini brlogarca je ziher z žalostjo opazvala kako se vidva bašeta s hamburgerji, med tem ko je ona žulila zelenjavno juho.

    OdgovoriIzbriši
  2. Je hudga.. je!! Mati brlogarca ne špara špricerjev in dopustniška zaloga cvička se je skrčila na poslednji liter, ki pa kot kaže tudi ne bo doživel jutra...

    Ata Brlogar bo žejo trpel... :(

    Kar se pa tiče malega novopečenega živahnega morskega psa, pa je danes prišel na svoj račun s koščki piranskega brancina v krompirčkovem pireju... ugodje.

    OdgovoriIzbriši