torek, 26. julij 2011

Poletna kosila ali kako brlogarji postanejo vegetarijanci

Srečen tisti, ki mu domačih pet pedi črne grude za hišo obrodi sadove.
Blokovci smo pač obsojeni na babice in prababice in njihovo velikodušno spomladansko flancanje solate pa paradižnika in tanizkega fižola , ter vseh vrst aromatičnih zelišč. Babice si s tem kupijo kakšen dodaten obisk, mi pa tudi pridemo še raje, da z vasi v mesto odpeljemo polne gajbice domačih dobrot, ki smo jih po vodenem nizozemskem paradižniku janarja, veseli kot mane z neba.


No in nekje julija se pripeti, da tako hodeči, kot še ne hodeči člani brloga ne zavijajo prav pogosto k najboljšemu sosedu (ostane več časa za kavo pri najboljši sosedi :) ) razen po pripomočke, brez katerih bi tudi cesar težko šel peš, tja kamor pač gre peš :) Mati takrat lovi inspiracijo in čara najbolj preprosta, ampak tudi okusna vegetarijanska kosila.

Na jedilniku se tako znajde:

Rižota s paradižnikom, papriko in sladkim mladim grahom:


Omlete z čebulo paradižnikom in parmezanom:


Žepki iz listnatega testa, polnjeni s paradižnikom, feto in nepogrešljivo baziliko:



Ričota (namesto riža uporabimo ješprenj, če še niste poskusili je vredno)z bučkami in puranom(no ta ni preveč vegi :P ):


Pečen krompirček z mariniranimi jajčevci in bučkami:


Bučke v omaki s pire krompirjem

(slike ni, ker smo prehitro pojedli )
...pa raznovrstne solate, ki v praviloma vročih dneh ne smejo manjkati prav na nobeni mizi...


Receptov za slikane jedi ni, slike so za inspiracijo, kajti poletno vodilo naše kuhinje je improvizacija in še enkrat improvizacija. Lupi, mešaj, sekljaj, praži, posoli....Voila, tvoja custom made poletna jed je pripravljena. Pa ne pozabite na čudovita zelišča in začimbe, ki so v tem letnem času nekaj na kar se ne splača pozabiti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar