torek, 12. junij 2012

Njo, ki... Skutni njoki s svežimi zelišči

V prejšnjem receptu je fotr omenjal fantastične njoke, ki jih je zadnjič scoprala brlogarica mati.
Zatorej... spodobi se in je pravično, primerno in zveličavno... da opišemo postopek izdelave tehle boljzdravih, brezaditivnih njokcev. Brlogarica trdi, da je izdelava na moč enostavna, izdelate jih lahko malo večjo količino in  višek shranite v zamrzovalniku.

Oni dan so brlogarevi iz fotrove rodne Dalenjske, poleg standardne zaloge frišnih, domačih jajc in Cvička, divjačine in solate, prinesli še dobro kilo domače skute. Da bi jo kar najkoristneje porabila, je brlogarica sklenila, da jo predela v njoke.

Sestavine:
- Cirka kilogram domače skute
- štiri jajca
- četrt kile polnozrnate in tričetrt kile pšenične bele moke
- šopek svežih zelišč

Postopek:

Mati je stresla skuto v večjo skledo in vanjo ubila še štiri velika domača jajčka.


Skuto in jajčka je zmešala z vilico in v maso vmešala še prgišče sesekljanih svežih zelišč: žajbelj, baziliko, origano, timijan.

Nato je odmerila približno enako količino moke, kolikor je bilo skute. Uporabila je 1/4 kg polnozrnate in 3/4 kg navadne pšenične bele moke. Moko je z roko vmesila v zeliščno skuto, da je nastalo gladko testo. Pazila je, da le to ne bi bilo preveč trdo.



Iz testa je oblikovala dolg svaljek, premera dvoevrskega kovanca in ga z nožem narezala na njoke.


Tako pripravljeni njoki se, sveži ali zamrznjeni, kuhajo cirka 5 minut v slanem kropu (ko priplavajo na površino naj se kuhajo še dve minutki).

Izkazali so se kot vrhunska priloga.


Ni komentarjev:

Objavite komentar