torek, 18. september 2012

Kunec za dvakrat: "Brlogar style rabbit stew"

V nedeljo zvečer je Fotr ugotovil, da bo moral narediti prostor v zamrzovalni omari, če hoče vanjo vtakniti vse jelenovo drobovje, ki so ga prinesli z dolenjskega vikenda. Glede na to, da je bil v ponedeljek in torek vrtični uvajalec minibrlogarice (naporna reč) in doma dežurni kuhar, je ven vzel celega hotenjskega kunca, ki ga je dofotral, odrl in poklonil brlogaričin stric s Hotedršice. Fejst dec, tale Cazi, ni kej.

Kunec se je počasi tajal v kuhinjskem koritu in je bil naslednje dopoldne pripravljen za razkosanje. 


Izbral je približno polovico kunca v obliki kosov primernih za improviziran ragu, rebra in porebrje, prednjo tačko, kračko in manjše dele hrbta. Kose je solil in v dveh rundah opekel na olivnem olju. V izogib špric-špric štedilniški svinjariji je posodo med peko pokril z mrežico.


Med tem, ko se je meso pražilo, je hitro in spretno skockal rdečo čebulo...


 ...nakolobaril manjši por in oboje dal pražit na oljčno olje v visokotlačno posodo.


Pripravil je še drugo zelenjavo z domačega vrta: Olupil in na velike kose narezal štiri srednjevelike krompirje, opral deset češnjevih paradižnikov, na večje kose narezal zeleno papriko in manjši jajčevec, narezal manjši rumen korenček, opral pest strokov mladega fižola, sesekljal štiri stroke česna in šopek peteršilja.


Opečene kose kunca in vso zelenjavo je dodal v ekonom lonec, premešal ter navrgel še nekaj vejic timijana in majarona.


Dodal je še kozarček domače paradižnikove mezge, potresel z žlico rdeče paprike, dolil vode, solil in popral.


Potem je zatesnil ekonoma, počakal, da se varnostni ventil dvigne na drugo črtico in zmanjšal ogenj, da je ohrani delovno temperaturo.


Po dobrih petnajstih (ja 15!) minutah je ugasnil štedilnik, in počakal, da pritisk popusti. Kar je trajalo ravnoprav časa, da sta z minibrlogarico pred kosilom, po navodilih šefice Brlogarice, skočila še po perilo v sušilnico.


Potem sta odprla zatesnjen pokrov in si postregla omamno dišeče, super okusno kosilo.

Preostali, konkretnejši kosi zajčka so se med tem že marinirali v obilici zelišč... o tem pa več jutri :)

2 komentarja: