četrtek, 26. januar 2012

Kvarnerski vitezi

Zadnjič je mati brlogarica spet zadela v polno, ko je po obisku priljubljenega ribjega dobavitelja prinesla domov pol ducata še živih škampov v družbi kilogramske prijateljice orade. Ker je fotr brlogal prejel sms z veselo novico, se je na poti iz službe ustavil na tržnici, da je nabavil šopek peteršilja, česen, papriko bučke in dva litra domače malvazije za večerno sladkanje.

Ob prihodu domov so vitezi še vedno živahno pozirali.


Brlogarica je ribjo kolegico natrla z grobo soljo, in jo v družbi nekaj strokov česna, oljlčnega olja in malvazije, dala v pečico za eno uro.



Fotr je med tem škampe obrizgal z olivcem, limoninim sokom, posul s sesekljanim česnom in peteršiljem, malo solil, ter pustil, da se marinirajo pol ure.


Med tem je brlogarica skuhala polento, jo razstrla v pekaču, posula z parmezanom in dodala v pečico, ko je bila riba že na tričetrt poti.


Brlogar pa je v veliki ponvi segrel olje in nanj polagal marinirane škampe. Pekel jih je po minuto, dve na vsaki strani, nato pa ponev pokril še za deset minut.



Mati je  v drugi ponvi na hitro popražila še drugi del priloge, narezinjeno čebulo, papriko in bučko.




Škampe, orado in zelenjavo na pečeni polenti je servirala na krožnike.


Ob sladkanju smo se svežili z lepo ohlajeno malvazijo.

Bomba.

Ni komentarjev:

Objavite komentar