nedelja, 29. januar 2012

Brlogarjev lonec

Brlogar je ob zadnjem obisku bosanske restavracije dobil navdih za pričujoč poskus počasnega mesno - zelenjavnega cmarjenja. Bosanski lonec je krasna jed iz mešanega mesa (jagnjetina, teletina...) in zelenjave, počasi kuhana v visoki glineni posodi, katero si kani prejkoslej omisliti tudi avtor tegale zapisa.

V tejle improvizirani varianti se je jagnječjem rebrovju pridružil divji zajček. Kosi zajca so se v oljčno začimbni paci marinirali kakšne tri dni. Za šarf noto sta v marinadi poskrbela poper in čili.


Sestavine za zelenjavni del so obsegale dva krompirja, polovico manjše zeljne glavice, por, eno veliko rdečo papriko, manjšo kolerabico, polovičko bučke, šest strokov česna, eno in pol čebule, tri korenčke, četrt gomoljne zelene, šopek svežega peteršilja in en konkreten paradižnik.



Vse sestavine je brlogar narezal na konkretne rezine, kolobarje in kose. V velik inoks lonec je zložil sestavine po plasteh, najprej eno plast mešane zelenjave, potem plast mesa, sesekljan peteršilj, spet zelenjavo, ščep grobe morske soli, par zrn popra, meso... in tako do vrha.

Na vrhu je razporedil rezine paradižnika, posipal žličko sladke rdeče paprike, solil, dodal tri lovorjeve liste in vse skupaj zalil z belim vinom (pri roki je bil jeruzalemčan), nekje do polovice vseh plasti.


Nato je dal lonec na štedilnik in ga na močnem ognju pripeljal do vrelišča. Ko je jed zavrela, je lonec odstavil, ga zatesnil z dvema plastema alu folije, postavil lonec v pečico segreto na 160 stopinj in nastavil tajmer na 4 ure.


Po cirka 240 minutah je bila jed skuhana do popolnosti, da je čudovito mehko meso odstopalo od kosti.


Še bolj okusna je bila zadeva naslednji dan, pogreta. Uspel ekspriment se bo v variacijah gotovo še ponovil. Ko pa bo brlogar nabavil pristno lončeno posodo, se bo gotovo zopet pobahal tudi na blogu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar