sobota, 29. oktober 2011

Quinoa Salmonidae

In je šla, danes, mimogrede iz službe, mati brlogarica, skok do ribarnice. Izbirala je, izbirala in dobro izbrala - dva čedna, mastna, oranžna, četrtkilska lososova fileja za večerjo.


Medtem, ko se je zvečer sama trudila uspavati minibrlogarico, se je brlogar lotil priprave s proteini in omegami nasičenega obroka.


Odmeril je skodelico kvinoje, jo v skledi oplaknil z obilico mlačne vode, ki se je začela zelo peniti, ko je kvinoja izločala saponine. Potem je zrnje pretresel v cedilo, še malo splaknil pod tekočo vodo, nato pa dal kuhati v dvainpolkratno dozo malo osoljenega kropa za cirka 15 minut... da so postala zrnca želatinasta in prosojna, nakar je lonec odstavil.


Obema filejema je izvlekel nadležne srti, ju nadrgnil z grobo soljo, popral in položil v veliko, dobro segreto ponev. Najprej na kožnato stran.


Medtem je sesekljal čebulo, ostrgal korenček in ga narezal na tanke, tanke kolobarčke.


Čebulo je malo popražil v globoki vokponvi in ji dodal korenje.


Narezinil je bučko, sesekljal tri stroke česna, oboje dodal v ponev, malce solil in z žlico dodajal maščobo, ki sta jo izpuščala fileja na sosednjem ognju.


Ko je bila koža lepo hrustljavo zapečena, ju je obrnil, in pekel še na drugi strani.


V vokponev je bučkam in korenju dodal kuhano kvinojo, sesekljan peteršilj, popral, po okusu solil, premešal.


Ko sta bila fileja pečena, je kvinoto zabelil z maščobo iz ribje ponve, premešal, pečena lososa položil na vrh, ter ponev prenesel k mizi...


...kjer sta z brlogarico poservirala in pokozumirala okusno večerjo.



Ostalo je le malo usedline Mihelčičeve rdečine.


Ni komentarjev:

Objavite komentar