Medtem, ko se je zvečer sama trudila uspavati minibrlogarico, se je brlogar lotil priprave s proteini in omegami nasičenega obroka.
Odmeril je skodelico kvinoje, jo v skledi oplaknil z obilico mlačne vode, ki se je začela zelo peniti, ko je kvinoja izločala saponine. Potem je zrnje pretresel v cedilo, še malo splaknil pod tekočo vodo, nato pa dal kuhati v dvainpolkratno dozo malo osoljenega kropa za cirka 15 minut... da so postala zrnca želatinasta in prosojna, nakar je lonec odstavil.
Obema filejema je izvlekel nadležne srti, ju nadrgnil z grobo soljo, popral in položil v veliko, dobro segreto ponev. Najprej na kožnato stran.
Medtem je sesekljal čebulo, ostrgal korenček in ga narezal na tanke, tanke kolobarčke.
Čebulo je malo popražil v globoki vokponvi in ji dodal korenje.
Narezinil je bučko, sesekljal tri stroke česna, oboje dodal v ponev, malce solil in z žlico dodajal maščobo, ki sta jo izpuščala fileja na sosednjem ognju.
Ko je bila koža lepo hrustljavo zapečena, ju je obrnil, in pekel še na drugi strani.
V vokponev je bučkam in korenju dodal kuhano kvinojo, sesekljan peteršilj, popral, po okusu solil, premešal.
Ko sta bila fileja pečena, je kvinoto zabelil z maščobo iz ribje ponve, premešal, pečena lososa položil na vrh, ter ponev prenesel k mizi...
...kjer sta z brlogarico poservirala in pokozumirala okusno večerjo.
Ostalo je le malo usedline Mihelčičeve rdečine.
Ni komentarjev:
Objavite komentar