torek, 12. junij 2012

Brlogarjeva jajčka

V nedeljo dopoldan jo je fotr mahnil v gmajno... direkt iz Fužin proti bližnjemu hribovju na jugovzhodu Ljubljane. Gobarski izplen ni bil nevem kako velik, a zategadelj vrhunske kvalitete in čisto vreden tistega grintavega prisesanega klopa.

Nekaj fotk s pohoda: Jurček1, Jurček2, Lisičke

Del nabranih goznih sadežev je brlogarica uporabila v krasni variaciji bulgurja z gobami in rostbifom (ki še čaka na objavo), del pa smo uporabili za današnje enostavno hitro pripravljeno kosilo.

Sestavine:
- Dva srednje velika (oba na zgornjih fotkah), čvrsta zdrava jurčka,
- 5 jajc
- 4 rezine pršuta
- 1 večja mlada čebula
- svež timijan
- Oljčno olje
- sol, poper

Priprava:

Mati brlogarica je sesekljala mlado čebulo ter jurčka narezala na debelejše rezine. 

Našnitana jurčka

Čebulo je popražila na oljčnem olju, rezine jurčkov pa malce solila in jih na hitro popekla na žaru.

Praženje čebule

Čebuli je dodala narezan pršut in sesekljan timijan, malce popražila in dodala razžvrkljana jajca ter malo poprala.

Pršut

Jajca je postregla na krožnik, nanje položila popečene jurčkove rezine in priložila rezino domačega polnozrnatega kruha, ki ga je spekel fotr.

mmmmmmmm..... 

Poleg sva imela še paradižnikovo solato z baziliko.


'br tek :)

Njo, ki... Skutni njoki s svežimi zelišči

V prejšnjem receptu je fotr omenjal fantastične njoke, ki jih je zadnjič scoprala brlogarica mati.
Zatorej... spodobi se in je pravično, primerno in zveličavno... da opišemo postopek izdelave tehle boljzdravih, brezaditivnih njokcev. Brlogarica trdi, da je izdelava na moč enostavna, izdelate jih lahko malo večjo količino in  višek shranite v zamrzovalniku.

Oni dan so brlogarevi iz fotrove rodne Dalenjske, poleg standardne zaloge frišnih, domačih jajc in Cvička, divjačine in solate, prinesli še dobro kilo domače skute. Da bi jo kar najkoristneje porabila, je brlogarica sklenila, da jo predela v njoke.

Sestavine:
- Cirka kilogram domače skute
- štiri jajca
- četrt kile polnozrnate in tričetrt kile pšenične bele moke
- šopek svežih zelišč

Postopek:

Mati je stresla skuto v večjo skledo in vanjo ubila še štiri velika domača jajčka.


Skuto in jajčka je zmešala z vilico in v maso vmešala še prgišče sesekljanih svežih zelišč: žajbelj, baziliko, origano, timijan.

Nato je odmerila približno enako količino moke, kolikor je bilo skute. Uporabila je 1/4 kg polnozrnate in 3/4 kg navadne pšenične bele moke. Moko je z roko vmesila v zeliščno skuto, da je nastalo gladko testo. Pazila je, da le to ne bi bilo preveč trdo.



Iz testa je oblikovala dolg svaljek, premera dvoevrskega kovanca in ga z nožem narezala na njoke.


Tako pripravljeni njoki se, sveži ali zamrznjeni, kuhajo cirka 5 minut v slanem kropu (ko priplavajo na površino naj se kuhajo še dve minutki).

Izkazali so se kot vrhunska priloga.


četrtek, 7. junij 2012

Srnini medaljoni ter zeliščni njoki z žajbljem in mladim grahom

Ko je fotr brlogar pred nekaj dnevi dobil nalogo napisati pripevek, oziroma dokumentirati divjačinski recept za službeno glasilo, se je odzval z veseljem. Skupaj z brlogarico namreč, kot veste, delita precejšnjo ljubezen do smukanja pred štedilnikom in improviziranja s sestavinami, ki so tisti hip pri roki, na vrtu ali v hladilniku.

Za tokratni podvig, sta uporabila naslednje sestavine

-         - Dva lepa fileja iz srnjakovega hrbta (vsak po cca 30 dag)

Za marinado:
-         - Deci in pol oljčnega olja
-         - Sveža zelišča (timijan, majaron, žajbelj, bazilika, origano )
-         - Žličko dijonske gorčice
-         - Polovico manjše čebule
-         - Nekaj strokov česna
-         - Poper v in koriander v zrnu

Za prilogo
-         - Brlogaričine fantastične domače skutne njoke z zelišči
-         - Cirka dve žlici masla
-         - Tri pesti mladega stročjega graha
-         - Polovico čebule
-         - Deci hišnega cvička
-         - Nekaj vejic svežega žajblja

-         - Oljčno olje za peko
-         - Sol, poper

Priprava:

Priprave se je fotr, kot navadno pri pripravi divjačine, lotil dan pred tem. Takrat je, z nekaj mesarske spretnosti, iz konkretnega kosa srnjakovega hrbta izrezal lepa fileja, jima odstranil povrhnjico in ju položil v vrečko za mariniranje.

Za marinado je grobo nakockal polovico čebule, z nožem strl nekaj neoluščenih strokov česna, ter oboje dodal mesu. Preostanek marinade je zmešal iz oljčnega olja, dijonske gorčice, sesekljanih svežih zelišč ter v možnarju strtih zrn popra in koriandra. S pripravljeno marinado je prelil meso, vrečko dobro zaprl, malo premečkal in postavil v hladilnik do naslednjega večera.

 

Takrat je vzel fileja iz marinade  ju do suhega otrl v papirnate brisače ter narezal na prst debele medaljone, katere je zmerno solil in popral. Brlogarica je medtem oprala grah ter pristavila vodo za njoke in jo solila.





Fotr je na močnem ognju v globoki ponvi  segrel oljčno olje  in nanj polagal medaljone, za slabo minuto na vsako stran. Meso je spekel v nekaj rundah, da je ohranjal peki primerno visoko temperaturo. Pečene medaljone je odlagal počivati v keramično posodo s pokrovom.


Ko je so bili medaljoni pečeni, je brlogarica v isti ponvi raztopila maslo, dodala sesekljano čebulo, malce solila, poprala ter premešala. 


Potem sta stresla v ponev mlade, hrustljave stroke graha in sesekljan svež žajbelj. 


Zalila sta z decilitrom vina, počakala, da je povrelo ter nato dodala kuhane in ocejene njoke.



Vse skupaj sta mešala še kako minutko, odstavila in servirala na krožnik poleg srnjakovih medaljonov.



Stvar je izpadla izredno okusno, meso je bilo mehko in sočno, njoki čudovito žajbljasto       dehteči, grah pa pa ravno prav hrustljav. Poleg se je prilegel kozarec domače dolenjske rubinaste kisline.


Dober tek;
Fotr

nedelja, 6. maj 2012

Kuhajmo zunaj - divjačinski čili iz kotlička

Medpraznični teden je zvabil na plano mnoge privržence zunanjih ognjišč.

Tudi brlogarji smo, na gorenjskem oddihu z razširjeno družinsko zasedbo, s pridom izkoriščali toplo sončno vreme, vsak dan pridno kurili drva in oglje, da se je  kadilo in dišalo vse do otočka sredi jezera ter so ruski turisti, od dima solzavih oči, padali iz pleten in strašili labode ter race.
Ognjišče
Prvi dan je bil na vrsti fotr brlogar, ki je s sabo, poleg cvizla, prinesel še nekaj divjačine (srnice in pujsa) in sklenil vse troje uporabiti v prvodnevni zunajkuhi.

Zjutraj je meso razrezal na grižljajem ustrezne kose, ga v skledi za mariniranje dodobra obrizgal z olivnim oljem in primešal divjačinske začimbe (majaron, origano, kumina, brinove jagode, poper, timijan... ), sesekljano čebulo in česen.

Potem je počasi zakuril je ogenj in počakal, da se gorišče razgori. Ko je bil ogenj pravi in šamot na steni kamina razgret, je pristavil kotliček in v njem na vročem ognju in olivnem olju do mehkega pražil čebulo in nakockan korenček.

Čebula in korenje na olivnem olju
Potem je v kotliček postopoma dodajal vsebino divjačinske marinade in med mešanjem pražil, da se je meso obarvalo. Ko je začelo izpuščati tekočino, je malo razmaknil goreča polena, s tem zmanjšal temperaturo in pustil brbotati in mehčati. Medtem je igral pikado s soborcema, se odžejal s špricarjem, in samo občasno preverjal ogenj in vsebino. 
Po kakšni uri je meso zalil s tri deci cvička, dodal po žlico ostre in sladke mlete paprike, dve pločevinki pelatov, malo solil in popral, dal še eno poleno na žerjavico, premešal in se spet posvetil pikadu.

Na pol poti je dodal pelate in mleto papriko
Po kakih treh urah je dal v kotliček še dve na kocke narezani sveži papriki, dobre pol kile fižola (kuhanega, se razume), dolil vode do želene konsistence in dosolil po okusu,

Vseskupaj se je nad žerjavico pokuhavalo še kako uro, nakar je lačna družba izpraznila kotel do zadnje žlice.

Finiš
Litoželezec je svojo nalogo zopet opravil z odliko.




torek, 24. april 2012

Bulgur, proso, gamberi... in filana paprika

Fotr brlogar je v svojem drugem tednu bednebedne bolniške postal dovolj stabilen na tazdravi nogi, da so mu mati zaupali kuhanje današnjega kosila. Namig, ki mu je bil ob tem namenjen, mu je dal vedeti, da sta v hladilniku za porabit dve papriki in da se po ladlcih najde še kaj za popucat.

Uničenju sta bili namenjeni dve papriki iz hladilnika
Da je iz namiga nastalo kosilo, je fotr pobrskal po hladilniku in kuhinjskih predalih in odlagal na pult:
- dve papriki
- tri manjše paradižnike
- eno čebulo
- četrt kile gamberov iz zmrzovalnika
- za pest bulgurja
- pol skodelice prosa
- štiri stroke česna
- poper, sol
- listki sveže bazilike

Fotr se je lotil priprave;

Ker je našel bulgurja zgolj za pest, je v drugem loncu skuhal še dobre pol skodelice prosene kaše, ki jo je našel v predalu... Oboje se kuha približno enako časa, cirka 15 minut, s tem, da bulgur zahteva dvokratno, proso pa kar petkratno količino osoljene vode. Proso je po petnajstih minutah stresel v cedilo, bugur pa samo odstavil in pustil do konca scmariti v pokriti posodi.

Improvizirana priprava bulgurja v džezvi pokriti s skledico
 Medtem, ko sta se bulgur in prosena kaša pripravljala, je nasekljal čebulo in jo stresel na olivca v segreto vok ponev.
uporabljamo razgradljive vrečke za biološke odpadke...
Čebulo je popražil na zmernem ognju, ko pa je stresel not še gambere, je ponev prestavil na najjačo rinko in odprl na ful. Gamberi namreč spustijo precej tekočine, ki na močnem ognju hitreje izpari.

Gamberi se skrčijo najmanj za trikrat
 Ko je tekočina skoraj povrela, je v posodo dodal nakockane paradižnike ter sesekljan česen, malo zmanjšal ogenj, solil, popral in pražil še dve tri minute.

Nato je v ponev stresel proseno kašo in bulgur, dodal nekaj nacufanih lističev sveže bazilike, vse skupaj dobro premešal in ugasnil plin.

fila je pripravljena
 Pripravljen nadev je bil sam po sebi izvrsten in bi odlično nadomestil kakšno rižoto... Ampak! mi moramo ponucat paprike, in to vso zadevo še izboljša.

Fotr je s filo dobro nabasal vse štiri polovice, in na vrh položil še čepice iz mocarele. Da so paprike lepše stale v pekaču, jim je pomagal z mini nogicami iz zobotrebcev. Potem je dal pekač v pečico, segreto na dobrih 200 ventilatorskih stopinj za dobrih pet minut.

mocareline čepice
Tudi asistentka minibrlogarica je bila nad nadevom zelo nadušena, in je pridno pomalicala vse, kar je ostalo v ponvi, češ stran pa že ne bomo metal.

asistentka in okuševalka
Ko se je mozarela slastno obarvala in razlezla, je brlogar vzel  pekač iz pečice, in s končnim izdelkom razveselil tudi šefico mati, ki se je ravno takrat vrnila iz službe.

Po dobrih petih minutah v pečici

četrtek, 5. april 2012

Špageti z bučkami, pelati in tunino

Včeraj je bil spet en dan, ko se je mudilo, in je bilo treba na hitro pripraviti nekaj enostavnega.
Testenine so super rešitev v takih primerih.

Priprava:
Fotr je pristavil vodo za špagete, nakockal čebulo in na konkretno debele kolobarje zrezal dve srednjeveliki bučki. Globoko ponev je obrizgal z oljčnim oljem, jo pristavil na ogenj, dodal čebulo, malo solil, malo pražil, potem pa dodal še kolobarje bučk.

Med tem je voda za pašto zavrela, zato jo je malo solil in vanjo stresel dobrih dvajset dek polnozrnatih špaget. V ponev pa je k bučkam dodal nekaj celih češnjevcev, štiri sesekljane stroke česna in malo pomešal.


Ko so se bučke malo omehčale in je kožica na češnjevcih napokala, je dodal konzervo odcejene tunine (na piksni je pisalo, da vsebuje 135g tuninega mesa), premešal, na hitro potenstal in dodal kozarec domače salse iz pelatov z dodatkom čilija. Začinil je z origanom, solil in popral po okusu, pomešal in omako pokuhal še dobro minuto.


Medtem so bili špageti kuhani, zato jih je hitro odcedil, dodal v ponev in vse skupaj temeljito premešal.


Pašta nam je sedla. Zelo :)

Bohpožegnaj do naslednjič;
Vaš fotr Brlogar

petek, 23. marec 2012

Petkovo predpečično vzdušje

Ni kriva propaganda Novakovih, brlogarji imamo pač radi ribe :)
Tole sta dve zelo sveži oradi, ki ju je fotr brlogar nasolil in položil med naoljčene rezine krompirja s česnom, nacufanim svežim rožmarinom in razpolovičenimi češnjevci. Zalil je z malo belega španskega vina, pokril z alu folijo in pravkar vtaknil v pečico na 200 stopinj.

Alarm sem naštimal čez pol ure. Takrat bom folijo odstranil in pekel še dvajset minut.