četrtek, 7. junij 2012

Srnini medaljoni ter zeliščni njoki z žajbljem in mladim grahom

Ko je fotr brlogar pred nekaj dnevi dobil nalogo napisati pripevek, oziroma dokumentirati divjačinski recept za službeno glasilo, se je odzval z veseljem. Skupaj z brlogarico namreč, kot veste, delita precejšnjo ljubezen do smukanja pred štedilnikom in improviziranja s sestavinami, ki so tisti hip pri roki, na vrtu ali v hladilniku.

Za tokratni podvig, sta uporabila naslednje sestavine

-         - Dva lepa fileja iz srnjakovega hrbta (vsak po cca 30 dag)

Za marinado:
-         - Deci in pol oljčnega olja
-         - Sveža zelišča (timijan, majaron, žajbelj, bazilika, origano )
-         - Žličko dijonske gorčice
-         - Polovico manjše čebule
-         - Nekaj strokov česna
-         - Poper v in koriander v zrnu

Za prilogo
-         - Brlogaričine fantastične domače skutne njoke z zelišči
-         - Cirka dve žlici masla
-         - Tri pesti mladega stročjega graha
-         - Polovico čebule
-         - Deci hišnega cvička
-         - Nekaj vejic svežega žajblja

-         - Oljčno olje za peko
-         - Sol, poper

Priprava:

Priprave se je fotr, kot navadno pri pripravi divjačine, lotil dan pred tem. Takrat je, z nekaj mesarske spretnosti, iz konkretnega kosa srnjakovega hrbta izrezal lepa fileja, jima odstranil povrhnjico in ju položil v vrečko za mariniranje.

Za marinado je grobo nakockal polovico čebule, z nožem strl nekaj neoluščenih strokov česna, ter oboje dodal mesu. Preostanek marinade je zmešal iz oljčnega olja, dijonske gorčice, sesekljanih svežih zelišč ter v možnarju strtih zrn popra in koriandra. S pripravljeno marinado je prelil meso, vrečko dobro zaprl, malo premečkal in postavil v hladilnik do naslednjega večera.

 

Takrat je vzel fileja iz marinade  ju do suhega otrl v papirnate brisače ter narezal na prst debele medaljone, katere je zmerno solil in popral. Brlogarica je medtem oprala grah ter pristavila vodo za njoke in jo solila.

Fotr je na močnem ognju v globoki ponvi  segrel oljčno olje  in nanj polagal medaljone, za slabo minuto na vsako stran. Meso je spekel v nekaj rundah, da je ohranjal peki primerno visoko temperaturo. Pečene medaljone je odlagal počivati v keramično posodo s pokrovom.


Ko je so bili medaljoni pečeni, je brlogarica v isti ponvi raztopila maslo, dodala sesekljano čebulo, malce solila, poprala ter premešala. 


Potem sta stresla v ponev mlade, hrustljave stroke graha in sesekljan svež žajbelj. 


Zalila sta z decilitrom vina, počakala, da je povrelo ter nato dodala kuhane in ocejene njoke.Vse skupaj sta mešala še kako minutko, odstavila in servirala na krožnik poleg srnjakovih medaljonov.Stvar je izpadla izredno okusno, meso je bilo mehko in sočno, njoki čudovito žajbljasto       dehteči, grah pa pa ravno prav hrustljav. Poleg se je prilegel kozarec domače dolenjske rubinaste kisline.


Dober tek;
Fotr

Ni komentarjev:

Objavite komentar