sreda, 22. junij 2011

Prvi vpis: Lignji in kozice ...


Včeraj nas je, ljubitelje toplega vremena, vzradostil  prvi poletni dan!
Pričenja se obdobje prevročih opoldnevov, dopustov, podaljšanih vikendov, morskih dogodivščin...

Tudi brlogarjeva družinica se rada odpravi proti obali, kjer v pomladnih in jesenskih dneh uživa v blagi klimi, obalnih sprehodih in bicikliranju, poleti pa največ užitka nudijo opoldnevni počitki v senci in plažarjenje ter plavanje v morju, v uricah, ko sonce ni tako žgoče pekoče.

Ker na obali še posebej paše fina morska košta, se na počitniških jedilnikih še pogosteje znajdejo lahke morske jedi, pripravljene na hitro, s čim manj kompliciranja.
Odkar je del obvezne opreme postala malo globlja ponev za pico (mimogrede, enkratna pogruntavščina), se dobrote pripravljajo kar zunaj, v senci atrija.

Pričujoče fotke so nastale ob enem prvih letošnjih obiskov obale, ko sva sobotno dopoldne z brlogarico v piranski ribarnici nakupila nekaj pesti kozic in lignjev, in pri branjevki pred ribarnico še malo zdrave mlade blitve, nekaj kropirjev ter bibitko krasne domače malvazije.

"Doma" je iz nabavljenih sestavin nastala ultrapreprosta, a vseeno zelo okusna jed.

Postopek:

Nasekljal sem čebulo in česen, tako po domače, bolj po robato kot predrobno...


Ponev sem polil z olivnim oljem, nastavil termostat na srednjo temperauro, dodal čebulo in jo rumeno potenstal.

Na popraženo čebulo sem dodal očiščene lignje in oplaknjene kozice ter česen. Malo popražil in posolil.Mehkužce in členonožce sem zalil še z kozarcem malvazije ter pokrito cmaril cirka dvajset minut.


Med tem je šporhetmojstrica brlogarica  pripravila čudovito blitvo s krompirjem, ki je na krožnikih zaokrožila harmonijo vonjav in okusov... Poplaknila sva s čim drugim kot z malvazijo.Rezultat:
S kruhom pomazana ponev za pico :)

1 komentar: