ponedeljek, 27. junij 2011

Iz arhiva - Špaget, špargl in glavonožec

Ekola, tole je spet potegnjeno iz arhiva letošnjega obalnega udejstvovanja.

Tisti dan je bila na Tartinijevem trgu semanja prireditev. Brlogarjeva tastaradva in minibrlogarica v otroškem vozičku so se z zanimanjem smukali okoli štantkov z domačimi dobrotami in okušali degustacije, ki so jih ponujali pridelovalci domačih dobrot od blizu in daleč... svojo tunko in prekajene sušnine so ponujali celo prleki iz drugega konca ljube kokoške.
Tu so bili solinarji, mesninarji, zelenjavarji, oljarji, zeliščarji, peki, poticarji, medarji, vinarji... skratka sami dobrotarji.

Naše poštantovanje se je zaključilo z nakupom  orenk šopka krasnih špargljev (tadebelih, bio-gojenih) in buteljke Malvazije enega od vinarskih razstavljalcev (Bajdemimo, za tak denar smo pili že boljšo).
Še skok do ribarnice po lignjev dve pesti in že je bila ideja za južino v glavi.

Zapasala nam je pašta, glede na to, da smo imeli na zalogi še cel paket graham špagetov, sva sklenila uporabiti slednje.

POSTOPEK:

Kot vse obalno kuhanje je tudi tole skrajno enostavno. Lignje (lahko bi uporabil tudi sipe, morda bi bilo še boljše) očistiš in narežeš na poljubne kose.

Narežeš še špargelje... do vršičkov, te pustiš cele in jih spraviš nekam posebej od ostalih kolutov.


V ponvi na srednji vročini popražiš čebulo in dodaš lignje ter mešaš in tenstaš kake četrt ure.
Vmes se odžejaš s hladnim, rahlim špricerjem.


Na popražene lignje strešeš špargljeve kolobarje (BREZ VRŠIČKOV!), sesekljan česen, soliš, zaliješ z cirka decilitrom belega primorskega vina...... in tenstaš naprej da tekočina postane omakasto gostljata.

Takrat popraš, dodaš kuhano pašto - in, končno, še vršičke špargljev.Dobro premešaš, in skipaš v krožnik.


Dober tek!

Posted by Picasa

Ni komentarjev:

Objavite komentar