nedelja, 19. februar 2012

Paštica z vongolami in pečeni riboni

Takole je šlo tokrat;
V petek se je fotr ponudil, da bo svoji dragi brlogarici pripravil nekaj morskega za večerjo.
V ribarnici je nabavil kilogram vongol, štiri manjše ribone (arbune), ter pri teti točajki na tržnici še dva litra belega primorca.


PRIPRAVA:
Zaradi kratkega časa kuhanja in hitrega tempa, je bilo treba sestavine pripraviti vnaprej. 


Brlogar je pristavil osoljeno vodo za špagete. Nato je na grobo sesekljal šest strokov česna, štiri kose sušenih paradišnikov (iz olja) in ločeno stebelca ter liste peteršilja.


V pomivalnem koritu je opral školjke in vsako posebej preveril, da je trdno zaprta, dve poškodovani je odstranil.

Očiščene ribone je opral, osušil s kuhinjsko brisačo, solil in v trebušne reže vtaknil po rezino limone, vejico peteršilja in brizg olivca.

 Medtem je voda za testenine zavrela in sledila je akcija.
V krop je potopil polnozrnate špagete, katerih čas kuhanja je označen na 8-10 minut.  Potem je v vročo vok ponev vlil kake štiri žlice oljčnega olja, dodal česen in peteršiljeva stebelca in med mešanjem na hitro popražil.


Dodal je paradižnik, stresel v ponev še školjke in zalil s kozarcem belega vina. Dobra dva deci je ravno prav.

Med mešanjem so se vongole začele odpirati in takrat, ko so bile vse odprte, je bila pašta v sosednjem loncu ravno pravšnja.


Špagete je na hitro ocedil, jih dodal školjkam, posul z grobo sesekljanimi peteršiljevimi listi in premešal.

Prvi hod je bil tako končan in si zaslužil oceno odlično.


Britof

Med kratko pavzico je fotr segrel oljčno olje v veliki ponvi in nanj položil ribone,



Ribe so bile idealno pečene po štirih dvominutnih obratih.


Tudi drugi hod je naletel na glasno odobravanje. Brlogarja sta ugotovila, zakaj je arbun med poznavalci tako čislana riba. Vsekakor bo poslej pogosteje priplavala v brlog.


Ni komentarjev:

Objavite komentar