ponedeljek, 17. oktober 2011

Dalmacija Cup 2011

V začetku oktobra se je ata Brlogar s prijatelji jadralci potepal med otoki srednje Dalmacije. Ujeli smo najboljši možen zaključek sezone, sončno vreme, toplo morje. Veter je bil super, Elanka 333 pa je bila tudi ravno pravšnja za piljenje jadralskih spretnosti nadobudne peterice.


Na naše veliko veselje sta se na umetno ribico, ki smo jo vlekli za sabo, ujeli dve palamidi, bližnji sestrični bolj poznanih tune in skuše. Tisti butast galeb, ki je našo vabo prav tako zamenjal za plen, pa se nam ni zdel užiten.

Palamida
Ribici sta nas razveselili v obliki dveh enostavnih, na barki pripravljenih večernih obedov, po katerih smo zadovoljno nazdravljali še dolgo v noč.

Priprava:

Brlogar je ribi odstranil drobovje in ji odrezal glavo ob škržni reži. POZOR: Pri večjih primerkih plamid je treba biti pazljiv in pri čiščenju temeljito odstraniti temnejše tkivo v notranjosti trebušne votline.


Nato je ribo razrezal na konkretne kotletke...


...ki jih je zgolj posolil in pomariniral v oljčnem olju. Popra žal nismo vzeli na barko.


Potem je nalupil in narezal čebulo in česen


Glavo in rep palamide je vrgel v lonec skupaj z dvema manjšima čebulama, nekaj stroki česna in vejicami peteršilja (kar je bilo pač pri roki) in vse skupaj solil.


Zakuril je oba gorilca na majhnem ladijskem štedilniku. V enem piskru se je kuhala ribja osnova, v drugem pa je rumenela sesekljana čebula.


 Ko je bila čebula lepo popražena, ji je dodal paket mešanih morskih sadežev. Ko je izhlapela tekočina, ki so jo izpustili, je dodal riž in sesekljan česen, malo popražil in  zalil z dva deci malvazije. Počakal je da je vince povrelo in nato z zajemalko postopoma dodajal ribje osnove. Nekje na polovici kuhanja je dodajal domačo paradižnikovo omako, trikotnik topljenega sira, deci mleka, začinil z svežim sesekljanim peteršiljem, po okusu dosolil ter počasi dušil dokler ni bila konsistenca ravno prava.



Potem je rižoto odstavil in na olivnem olju na hitro popekel ribje kotlete.


Večerjo smo si postregli zunaj na krovu.


Seveda smo pridno skrbeli, da je riba zaplavala trikrat.



3 komentarji:

  1. Skoda da se okusa ne da ujeti na sliko, ker potem bi bilo pa ze kar malo kicasto! Skratka ... komaj cakam da ponovimo zadevo .. .sploh sedaj ko smo nastudirali kako dejansko loviti ribe ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Absolutno... počas lahko začnemo izbirat barko za majsko regato :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Elan Perfiormance 37 zgleda kr fletna. Al pa Speed Cruiser .. tam do nekih 41 cevljev bomo imeli dosti ;)

    OdgovoriIzbriši