četrtek, 27. oktober 2011

Bambijev srček in jetrca

Plenilec mehkega srca...

Ker je brlogar porabil vso zalogo srnjačine v precej uspešnem prvem poskusu kuhanja bograča na odprtem ognju, se je pretekli vikend spet odpravil na jago. Ker je bilo v letnem načrtu odstrela še nekaj srnjih mladičev, se je na večernjem zalazu odločil upleniti eno izmed dveh mladih srnic, ki sta se, skupaj z mamo, pasle na jasi, katero je začel prekrivati mrak.

Ljubitelj drobovine...


Naslednji večer so bila tako na meniju jetrca in srček. Jetrcam je brlogar odstranil tanko opnasto površnjico in jih, tako kot srce, narezal na rezine.


Olupil in narezal je krompir, ga v loncu prekril z vodo ter solil.


Na drugem gorilcu je v globoki ponvi prepražil čebulo.


Ko je bila čebula prepražena do zlatorjavih odtenkov, jo je s penovko preložil na krožnik, pritisnil na plin, v taisto ponev stresel drobovinaste rezine in jih na močnejšem ognju pražil dokler niso zakrknile.
Tedaj je zopet dodal predpraženo čebulo, stisnil not štiri stroke česna, posipal z majaronom, popral, premešal, zalil z dva deci refoška in še malo pomešal.


Ko je refošk povrel, je spet malo priprl plin ter jetrcam dodal brlogaričino fantastično domačo salso iz primorskih pelatov in čilija...


... premešal in pokuhaval je še pet - deset minut.


Medtem se je skuhal krompir. Brlogar je odlil vodo, kuhanim slanim gomoljem dodal žlico kisle smetane, žlico masla, ter jih pretlačil v pire.


Da je bil rezultat zelo okusen lahko potrdi mati brlogarica, ki je kljub načelnemu stališču, da ne mara drobovine, pridno pospravila svojo porcijo.


Železa sva si ta večer nabrala na zalogo... poleg jetrc sva ga nekaj posrkala tudi iz glažev, katere sva polnila s fletnim istrskim refoškom.


Ni komentarjev:

Objavite komentar