ponedeljek, 21. april 2014

Mediteranski (po)velikonočni zajček

Verjamem, da se večina velikonočnih šunkojedih poticoljubov zaobljubi, da bodo vikendu pregrešnega prenajedanja sledili dnevi solatk in zelenjavnih juhic. Ker pa Brlogarji verjamemo v mehke prehode, smo si omislili nekoliko omiliti tranzicijo v lahkotnejšo predplažno dieto. 

Praznični dolgouhec je menda v nedeljo podelil še zadnje pirhe, zato smo mu namenili, da na deževni, praznični ponedeljek sklene svoje velikonočno poslanstvo na najokusnejši možni način.

Fotr je zjutraj izbral fantastične mesnate kose zajčjega hrbta in zadnjih okončin (hvala dobavitelj Tadej:), jih začinil z olivnim oljem, mešanico provansalskih zelišč, ščepom mlete paprike, poprom, decilitrom vina ter pustil, da se lahkotno marinirajo.


Ko je nastopil čas priprave kosila, je fotr kose mesa solil, potem pa jih dobro popekel na razpuščeni kocki masla in žlici oljčnega olja. Meso je dodobra zapekel z vseh strani in ga pobral iz ponve v večji kos alu folije - taisti kos folije bo uporabljen še enkrat pred koncem kuhanja.


V ponev pa so romale sestavine, krive za mediteranski pridih pričujoče recepture.


Fotr je najprej na hitro popražil narezano čebulo s korenjem ter dodal po žlico sesekljanih kaper ter narezanih izkoščičenih zelenih oliv. Nato je dodal še nekaj celih črnih oliv, dva stroka sesekljanega česna, žlico sesekljanih sušenih paradižnikov iz olja ter razpolovljene češnjevce. Črnino z dna posode je deglaziral z brizgom vipavskega rozeja ter pražil še minuto ali dve.


Potem je v ponev vrnil popečene kose mesa, dodal po dve vejici timijana in rožmarina in zalil še z dvema decilitri vina in decilitrom vode.


Ponev je prekril z omenjenim kosom alu folije in jo za dobre tričetrt ure vtaknil v pečico segreto na 180 stopinj. Med peko je kose mesa enkrat obrnil.


Med tem ko se je zajček pekel, je fotr skuhal bulgur, ki so ga tokrat izbrali za prilogo.

Konec pečenja

Kose zajca in mediteransko prilogo je postregel ob bulgurju, začinjenemu z oljčnim oljem.


Za kuho, pa tudi kasneje ob jedi, je uporabil svež vipavski rose.


Dober tek do naslednjič.

Ni komentarjev:

Objavite komentar