Ekola brlogoljubi čitalec, tole je še ena nabirka fotk iz letošnjega dopustovanja, ki prikazuje troje nahitro pripravljenih, simpl in okusnih kosil, ki smo jih lahkotno prebavljali med popoldanskim senčnim dremežem pred poznimi obiski plaže.
1. Sardoni
Poznate razliko med sardoni, sardelami in sardinami? Nič hudega. Jaz tudi ne. Vem, da se sardonom po nobel reče tudi inčuni oz. slaniki, so malo manjši od sardel in njih filejčke v olju se da kupiti v tistih lušnih majnih glažkih in se oh-in-sploh super počutijo na picah, v paštah, kakem namazu ali pa samo na rezini kruha.
Tile sardončki s fotke so sklenili zaključiti svoje poslanstvo na morda malce manj prefinjen, ampak po moje najokusnejši način - enostavno zmarinirani in pečeni na olju.
Postopek:
Za dvoje lačnih želodcev je brlogarjev ata v ribanici nabavil cca pol kilce sardonov. Marsikje boste nemara prebrali navodilo, ki pri čiščenju svetuje odtrgati glavo in hkrati potegniti iz ribjega životca še drobovino.
Brlogar se je tega lotil po svoje in je z običajnim rezom pri trebuhu ribice očistil zgolj drobovja ter jih odzunaj oluskal. Ker je robat mož jih namreč hrusta cele, z glavo vred, tako kot girice.
Marina da |
Dobro uro pred kosilom je očiščene ribice v primerni posodi prelil z olivnim oljem, sokom limone, potresel s peteršiljem, vrgel not še par strtih strokov česna, posolil in vse skupaj premešal. Potem se je ofrišal s hladnim špricerjem s cvičkom.
Cirka petnajst minut pred kosilom je dobro zahajcal ponev, jo pobrizgal z oljčnim oljem in na njo lično zložil ribice, ki so na vročem olju zacvrčale svoj epitaf.
Cvrčanje inčunov je preglasilo škržate |
Ko so bile na eni strani dobro prepečene jih je obrnil in jih zapekel še po drugi strani, preden jih je zložil na krožnika. Pojedla sva jih ob svežem kruhu in špricerju.
To je to - kosilo z najvišjim možnim koeficientom cena / okusnost.
2. Brancina
Še bolj enostavno (ker je bilo treba očistiti samo dve ribi) in malo bolj fensi je bilo kosilo naslednji dan, ko sta se v ribarnici v našo mrežo ujela dva lušna sveža piranska brancina.
Pir(m)anski brancin |
Ribici je spekel na oljčnem olju.
Ribe ne smrdijo |
Na krožniku se je pečeni ribici pridružila še krompirjeva solata a'la brlogarica.
Brancinov nasmeh |
Zaključila sva, da Fondatovi dejansko obvladajo svoj posel, saj je brlogar očistil ribji skeletek do ličnic...
Le tako naprej!
Luknja v licu |
3. Piščančja nabudalca
Tretji dan je brlogarica ustvarila piščančje ražnjičke na rožmarinovih vejicah, na katere je zaporedoma nabadala osoljene in naoljene koščke piščanjega mesa ter čebule. Če bi imela pri roki kakšno papriko, bi se gotovo znašla poleg.
Sožitje |
Po grško... |
Dober tek do naslednjič.
Ni komentarjev:
Objavite komentar