četrtek, 29. maj 2014

Vegi lazanja presenečenja




Vsake toliko dobim navdih za ustvarjanje vegetarijanskih receptov, sploh v času, ko začnemo uživati sadove domačega vrta. Naš lovec se za čuda ni nič pritoževal nad anti mesnim kosilom, še več, komplimenti so deževali ;) Sicer je večina sestavin te krasne lazanje kupljenih v trgovini, ampak definitivno bo doživela reprizo z "domačimi" sestavinami.

                       
                               

Za lazanjo potrebujemo že kupljene platke (jaz sem imela doma barilline, idealne bi bile polnozrnate pirine), poljubno zelenjavo (jaz sem uporabila čebulo, korenje, mlado blitvo in pelate), pelate, en srednje velik malancan (najbrž bi šlo tudi z bučko), mlete lešnike, parmezan in začimbe (jaz sem uporabila sol, poper in svež origano).
Najprej sem, kar brez olja, pod žarom popekla podolgem narezan malancan. Potem sem pripravila omako. Na čebuli sem prepražila čebulo, korenček, blitvo in pelate in dodala svež origano (mmmm, je dišalo ;) ). Zelenjavo sem pokuhala bolj na hitro, da je ostala še malo čvrsta. Če ne marate koščkov lahko omako mirno tudi spasirate.

                        

Ko imamo vse pripravljeno, začnemo zlagati lazanjo. Načeloma sem zagovornik kuhanja platk za lazanje, ampak tokrat jih nisem, ker se mi je zdela omaka dovolj "žmohtna". Torej, zlaganje: lazanje, omaka, pest parmezana, lazanje, pest mletih lešnikov, malancan, pest mletih lešnikov, lazanje, omaka, pest parmezana, lazanje, dve pesti parmezana. Uff :D Poka v pečico na 200°C, za 35-45 minut, skleda domače solate in kosilo je na mizi.


Povem vam, vredno je vse umazane posode in packarije, tisti malancani z lešniki so res super "presenečenje" :)





Pa še namig: če uporabite platke brez jajc in namesto parmezana uporabite veganski sir, je jed primerna tudi za vegane.