nedelja, 5. januar 2014

Kraljeve kozice s paradižnikom

Ste dobro prenesli vse decembrske prenažrte želodčne zgage in si opomogli od vseh mijavkastih posledic novoletnih zabav? 

Torej, fotr Brlogar in mati Brlogarica želita vsem bolj ali manj  rednim čitalcem, pa seveda tudi naključnim obiskovalcem, ogromno čudovitih trenutkov v pravkar pričetem letu!

Brlogarji so v dvatisočštirinajsto vstopili številčno okrepljeni, polni optimizma in močnejši kot kadarkoli :)

Prvi letošnji vpis v brlogu bo namenjen lahki in okusni predjedi, s katero smo štartali oni dan pred brancini iz pečice. 

Navdih za pripravo tehle šrimpastih zadkov je dobil fotr med decembrskim bivanjem na Dunaju, kjer se je en večer udeležil tudi družabne kuharije in gurmanskega večera (po timbilding načelu pripravi si sam) v tamkajšnjem Wrenkh Wiener Kochsalon-u.

Priprava:

Brlogar je za 4 odrasle jedce nabavil 800 gramov očiščenih repkov kraljevih kozic.

Namesto rdeče pomaranče bi kakopak lahko uporabil limono.

Slabe pol urice so se marinirali v soku rdeče pomaranče, oljčnemu olju ter sesekljanem svežem peteršilju.


Medtem je fotr v mešalcu zmiksal omako iz dveh manjših svežih paradižnikov, skodelice sušenih pomodorov (tistih v oljčno olje vloženih), dveh žlic baziličnega pesta (sveže bazilike ni bilo pri roki), štirih strokov česna, manjšega čilija, rožmarinovega vršička in žajbljevega lista.


V posodi je segrel oljčno olje in dodal polovico manjše, na tenko našnitane čebule. Ko je čebula posteklenela je dodal kozice ter jih dobro prepražil z vseh strani.


Po kakih petih minutah je v posodo dodal vsebino mešalca, popral, dosolil, premešal in pokuhaval še slabih pet minut.


Brlogarica je kozice servirala z okusno zeleno pasto, ki jo je pripravila (beri zmiksala) iz zrelega avokada, žlice oljčnega olja, soka polovice limone, dveh strokov česna, svežega peteršilja, soli in popra. Zraven je navrgla še topel popečen kruh.



Bolj petični gurman bi lahko kozice oluščil že pred kuhanjem, toda oblizovanje paradajzaste buzare med jedjo in umazani prsti vsaj nam predstavljajo cel žur :)

Vsekakor priporočam, da recept poskusiš tudi sam/a. Z začimbami lahko poljubno eksperimentiraš, če pa nisi ljubitelj/ica pikantnih jedi, se čiliju ogni.

Do naslednjič, dober tek.