ponedeljek, 25. marec 2013

VokPišče za miniBrlogarico

"Tole bi glodala..." je prijavila miniB, pritisnjena ob steklo mesarjeve vitrine, da je pustila sled malega noska v meglenem dihu tople sape na šipi.  Mehkosrčni mesar se je zasmejal... A perutničke boš glodala? "Aha, tole bi".  Prstek je pritiskal na steklo zraven posodice piščančjih okončin.

No, pa dajva. Fotr je vzel par perutničk za malega glodalca in še polovico prsnega fileja za povrh. Še eno svežo papriko. Za ostalimi sestavinami bova pobrskala po domačem hladilniku.

Doma se je fotr odločil, da bo zahajcal starega litoželezca in pišče pripravil z nekaj malega vzhodnjaškega pridiha.

Priprava:

Fotr je posedel malo nadobudno svetovalko/pomočnico na kuhinjski pult in začel:

Perutničke je prerezal na polovico pri  sklepu, torej ločil nadlahtni in podlahtni del. Tudi file je razrezal na manjše kose. Meso je dal v plastično skledo, rahlo potresel s curryjevim prahom, mleto papriko, ščepcem timijana. Pobrizgal z oljčnim oljem, malce sojine omake in limoninim sokom. Čisto malo dosolil (ker je sol že v sojini) in popral. Pustil je, da se nekaj minut marinira.

Medtem je v drugi skledi, med večkratnim menjanjem vode, temeljito spral skodelo riža, da na koncu voda skoraj ni bila več motna. Če želite riž skuhati "chineese style", potem google svetuje, da ga, tako opranega, stresete v dvoinpolkratno količino hladne vode, pristavite na ogenj, počakate, da zavre, na rahlem ognju pokuhavate 8 - 10 minut, ugasnete ogenj in pustite pokrit riž na istem mestu še 15-20 minut.
Bo kar držalo.

Na trojni gorilec je postavil vok, ga obrizgal z oljem in počakal, da se razgreje do primerne vročine. Medtem  je narezal še zelenjavo... čebulo, korenček, bučko in papriko. 

Našnitana zelenjava
Na (zelo!) vročo maščobo olja v voku je dal najprej cvrčat kose perutničk, direkt iz marinade. Perutničke je večkrat obrnil, da so se temeljito, do zlatorjave hrustljavosti prepekle z vseh strani. Potem je dodal še koščke mariniranega fileja. 


Ko je bilo vso meso z vseh strani prepečeno, je dodal korenček in čebulo, ki je v minuti posteklenela, nato je dodal še bučko, papriko, sesekljan strok česna in malce solil. Jed je bila gotova po dveh - treh minutah pomešavanja z leseno letvico. 


MiniBrlogarica je pridno glodala, pa tudi tastaradva sta bila zadovoljna z vok-izidom in kosilom.




Dober tek;




torek, 12. marec 2013

Iz arhiva - Srnjetina s kitajsko zelenjavo in rižem.

So obdobja, ko se dogaja toooliko stvari, da človeku enostavno zmanjka časa za objavljanje v brlogu.

K sreči nam pametni telefončki v najrazličnejše oblake shranjujejo miljavžent in eno fotko, in namesto lenih in razvajenih sivih celic ohranjajo spomine na (ne)davne kuharske poskuse.

Ker Brlogar v čufte, o katerih je pisaril nazadnje, ni zmlel cele marinirane plečke, je preostalo srnjetino porabil naslednji dan za ultraenostavno orientalsko reč iz voka.

Kot se da razbrat iz spodnje fotke, je narezal srnino meso na kocke, in enako je naredil s čebulo.
Skoraj ziher sem, da je zmečkal in sesekljal tudi par strokov česna.

Na  ogenj je pristavil vok-ponev, dodal olivca, zahajzal in v dveh minutah porjavil koščke mesa. Potem je dodal čebulo in malo premešal. Ker bo reč snedel sam, je sesekljal še en čili (da  bo orenk hajcig) in dodal v ponev skupaj s česnom..
Nato je dodal dve pesti zmrzjene kitajske mešanice (iz hoferja nemara?), v kateri je vse sorte od kalčkov, stročjega fižola, pora, korenčka... do črnega fungusa in še enih lušnih oranžnih gobic..

divjačina in "kitajska" mešanica v voku
Potem (!!) je zadevo obrizgal s sojino omako (je orenk dovolj slana, da ni treba dodatno solit). Je pa treba nujno poprat, se razume. Priporočam tisto pisano mešanco treh sort poprov. Brlogarski poprni mličnek je vedno napolnjen le s tem.

Orientalska rižota z divjačinskim mesom

Ko je bila zelenjava "na zob" je zadevo odstavil, vmešal še malo kuhanega riža ter si postregel.
Stavil bi, da je za vse skupaj porabil maximalno 10 - 15 minut.

Se splača probat.