torek, 12. junij 2012

Brlogarjeva jajčka

V nedeljo dopoldan jo je fotr mahnil v gmajno... direkt iz Fužin proti bližnjemu hribovju na jugovzhodu Ljubljane. Gobarski izplen ni bil nevem kako velik, a zategadelj vrhunske kvalitete in čisto vreden tistega grintavega prisesanega klopa.

Nekaj fotk s pohoda: Jurček1, Jurček2, Lisičke

Del nabranih goznih sadežev je brlogarica uporabila v krasni variaciji bulgurja z gobami in rostbifom (ki še čaka na objavo), del pa smo uporabili za današnje enostavno hitro pripravljeno kosilo.

Sestavine:
- Dva srednje velika (oba na zgornjih fotkah), čvrsta zdrava jurčka,
- 5 jajc
- 4 rezine pršuta
- 1 večja mlada čebula
- svež timijan
- Oljčno olje
- sol, poper

Priprava:

Mati brlogarica je sesekljala mlado čebulo ter jurčka narezala na debelejše rezine. 

Našnitana jurčka

Čebulo je popražila na oljčnem olju, rezine jurčkov pa malce solila in jih na hitro popekla na žaru.

Praženje čebule

Čebuli je dodala narezan pršut in sesekljan timijan, malce popražila in dodala razžvrkljana jajca ter malo poprala.

Pršut

Jajca je postregla na krožnik, nanje položila popečene jurčkove rezine in priložila rezino domačega polnozrnatega kruha, ki ga je spekel fotr.

mmmmmmmm..... 

Poleg sva imela še paradižnikovo solato z baziliko.


'br tek :)

Njo, ki... Skutni njoki s svežimi zelišči

V prejšnjem receptu je fotr omenjal fantastične njoke, ki jih je zadnjič scoprala brlogarica mati.
Zatorej... spodobi se in je pravično, primerno in zveličavno... da opišemo postopek izdelave tehle boljzdravih, brezaditivnih njokcev. Brlogarica trdi, da je izdelava na moč enostavna, izdelate jih lahko malo večjo količino in  višek shranite v zamrzovalniku.

Oni dan so brlogarevi iz fotrove rodne Dalenjske, poleg standardne zaloge frišnih, domačih jajc in Cvička, divjačine in solate, prinesli še dobro kilo domače skute. Da bi jo kar najkoristneje porabila, je brlogarica sklenila, da jo predela v njoke.

Sestavine:
- Cirka kilogram domače skute
- štiri jajca
- četrt kile polnozrnate in tričetrt kile pšenične bele moke
- šopek svežih zelišč

Postopek:

Mati je stresla skuto v večjo skledo in vanjo ubila še štiri velika domača jajčka.


Skuto in jajčka je zmešala z vilico in v maso vmešala še prgišče sesekljanih svežih zelišč: žajbelj, baziliko, origano, timijan.

Nato je odmerila približno enako količino moke, kolikor je bilo skute. Uporabila je 1/4 kg polnozrnate in 3/4 kg navadne pšenične bele moke. Moko je z roko vmesila v zeliščno skuto, da je nastalo gladko testo. Pazila je, da le to ne bi bilo preveč trdo.



Iz testa je oblikovala dolg svaljek, premera dvoevrskega kovanca in ga z nožem narezala na njoke.


Tako pripravljeni njoki se, sveži ali zamrznjeni, kuhajo cirka 5 minut v slanem kropu (ko priplavajo na površino naj se kuhajo še dve minutki).

Izkazali so se kot vrhunska priloga.


četrtek, 7. junij 2012

Srnini medaljoni ter zeliščni njoki z žajbljem in mladim grahom

Ko je fotr brlogar pred nekaj dnevi dobil nalogo napisati pripevek, oziroma dokumentirati divjačinski recept za službeno glasilo, se je odzval z veseljem. Skupaj z brlogarico namreč, kot veste, delita precejšnjo ljubezen do smukanja pred štedilnikom in improviziranja s sestavinami, ki so tisti hip pri roki, na vrtu ali v hladilniku.

Za tokratni podvig, sta uporabila naslednje sestavine

-         - Dva lepa fileja iz srnjakovega hrbta (vsak po cca 30 dag)

Za marinado:
-         - Deci in pol oljčnega olja
-         - Sveža zelišča (timijan, majaron, žajbelj, bazilika, origano )
-         - Žličko dijonske gorčice
-         - Polovico manjše čebule
-         - Nekaj strokov česna
-         - Poper v in koriander v zrnu

Za prilogo
-         - Brlogaričine fantastične domače skutne njoke z zelišči
-         - Cirka dve žlici masla
-         - Tri pesti mladega stročjega graha
-         - Polovico čebule
-         - Deci hišnega cvička
-         - Nekaj vejic svežega žajblja

-         - Oljčno olje za peko
-         - Sol, poper

Priprava:

Priprave se je fotr, kot navadno pri pripravi divjačine, lotil dan pred tem. Takrat je, z nekaj mesarske spretnosti, iz konkretnega kosa srnjakovega hrbta izrezal lepa fileja, jima odstranil povrhnjico in ju položil v vrečko za mariniranje.

Za marinado je grobo nakockal polovico čebule, z nožem strl nekaj neoluščenih strokov česna, ter oboje dodal mesu. Preostanek marinade je zmešal iz oljčnega olja, dijonske gorčice, sesekljanih svežih zelišč ter v možnarju strtih zrn popra in koriandra. S pripravljeno marinado je prelil meso, vrečko dobro zaprl, malo premečkal in postavil v hladilnik do naslednjega večera.

 

Takrat je vzel fileja iz marinade  ju do suhega otrl v papirnate brisače ter narezal na prst debele medaljone, katere je zmerno solil in popral. Brlogarica je medtem oprala grah ter pristavila vodo za njoke in jo solila.





Fotr je na močnem ognju v globoki ponvi  segrel oljčno olje  in nanj polagal medaljone, za slabo minuto na vsako stran. Meso je spekel v nekaj rundah, da je ohranjal peki primerno visoko temperaturo. Pečene medaljone je odlagal počivati v keramično posodo s pokrovom.


Ko je so bili medaljoni pečeni, je brlogarica v isti ponvi raztopila maslo, dodala sesekljano čebulo, malce solila, poprala ter premešala. 


Potem sta stresla v ponev mlade, hrustljave stroke graha in sesekljan svež žajbelj. 


Zalila sta z decilitrom vina, počakala, da je povrelo ter nato dodala kuhane in ocejene njoke.



Vse skupaj sta mešala še kako minutko, odstavila in servirala na krožnik poleg srnjakovih medaljonov.



Stvar je izpadla izredno okusno, meso je bilo mehko in sočno, njoki čudovito žajbljasto       dehteči, grah pa pa ravno prav hrustljav. Poleg se je prilegel kozarec domače dolenjske rubinaste kisline.


Dober tek;
Fotr