petek, 23. marec 2012

Petkovo predpečično vzdušje

Ni kriva propaganda Novakovih, brlogarji imamo pač radi ribe :)
Tole sta dve zelo sveži oradi, ki ju je fotr brlogar nasolil in položil med naoljčene rezine krompirja s česnom, nacufanim svežim rožmarinom in razpolovičenimi češnjevci. Zalil je z malo belega španskega vina, pokril z alu folijo in pravkar vtaknil v pečico na 200 stopinj.

Alarm sem naštimal čez pol ure. Takrat bom folijo odstranil in pekel še dvajset minut.

sobota, 17. marec 2012

Trlje in kozice v kozici iz pečice

Bohdej, čitalec;

Da ne bi mislil, da je fotr brlogar zaradi pomladnega sonca pozabil pot do brloga... Še vedno je tu. Le malo manj časa za objavljanje ima v zadnjem času, ampak se bo z obilico pomladne svežine v kuhinji  nemara tudi to spremenilo.
Ko smo že pri pomanjkanju časa... tudi za kuhanje nam ga včasih primanjkuje. Pa to pomeni, da bomo zavili v mečkator po "Pogrej In Pojej" segedin ali naročili pico na dom? Seveda ne. 

Oni dan so Brlogarjem spet zadišale ribice, ki bi jih pripravili čim hitreje in čim bolj enostavno. V ribarnici smo tako izbirali med sardelami in trljami. Izbrali smo slednje. 

PRIPRAVA:
Fotr je doma pod tekočo vodo splahnil kozice in jih pustil v cedilu, v katerega je zlagal tudi trljice, ki jih je sproti,  en dva tri, očistil in opral, da se je vse skupaj dobro ocedilo. 
Med tem je dala mati kuhat krompir, fotr pa je sesekljal česen in peteršilj ter narezal limono na kose.

Nato je malce naoljčil široko kozico (tako, ki sme v pečico) in vanjo stresel ribovje. Solil je, dodal česen in peteršilj ter čez ribe stisnil še kose limon, preden jih je dodal v posodo, ter še enkrat obrizgal z oljčnim oljem.  Vse skupaj je dobro premešal, nato pa lepo enakomerno porazdelil in pustil marinirati cirka četrt ure, oziroma toliko, da se je krompir skuhal.


Nato je šlo v pečico oboje, posoda z ribicami in pekač s kuhanim krompirjem, začinjenim s rezinami česna in oljčnim oljem. Naslednjič se bo peklo še malo manj, kot pol ure, na švoh dvesto stopinjah, da bo zadeva ostala še bolj sočna, ampak tudi tole sploh ni bilo slabo...


Bolj enostavno skoraj ne gre, ampak okus je vseeno enkraten. Trljice premagajo sardelice v vseh ozirih in  so enkratna izbira za hitro, morsko obarvano kosilo.


Poleg je sedla solata iz mlade špinače, z olivcem in limoninim sokom.