ponedeljek, 21. november 2011

Sezamova improvizacija dneva

 Najboljši del sezamovih grisinov so tista fina, drobna, slana sezamova semena, ki ostanejo na dnu vrečke... Če vam tekne sezam vsaj pol toliko, kot tekne Brlogarju, boste morda kdaj poskusili tole izvedbo zrezka s sezamom.

Danes je namreč brlogar iz hladilnika vzel dva zrezka iz govejega stegna. Ker zna biti govedina... pač goveja, jo je treba obdelati s kladivom - če govorimo o mesu iz stegna, se razume. Da nebi kdo mlatil kakega rostbifa ali pljučne :)

Da bi brlogar malce popestril monotonost današnjega kosila, je po mesu posul sezamovih semen (neluščenih), preden je zrezek potolkel med dvema plastema folije za živila. Postopek je ponovil tudi na drugi strani.



Sezam se je zaradi mlatenja lepo vtrl v meso. Zrezka je še solil in popral, pomazilil z oljčnim oljem, ter ju spekel v ponvi.


Poskus je uspel... bo za ponovit, definitivno.

ponedeljek, 14. november 2011

...bambijev tatarc za lahko noč

Tisti dve ribici sta v marinadi čakali do večera, ko se ju je brez milosti lotila roka robatega fotra Brlogarja.
Odločil se je namreč za svoj prvi poskus priprave tatarca iz divjačine.

Da bi na koncu rezultat ne bila pašteta, je pustil multipraktik lepo počivati v kotu, sam pa poprijel za mesarico. In začel sekljati.


Ko je šel, caka caka, semtertja, je meso obrnil, in šel ponovno čez...


Potem dal meso v skledico, in začel brskati po predalu, iščoč tisti trideset let star perfekten recept za tatarski biftek, v omikani ženski pisavi s svinčnikom napisan na porumenel list papirja. Ni ga našel.

Zato je poskusil po svoje in vmešaval, bolj po trenutnem navdihu, kot po spominu. Brizg viskija, najbolj kvalitetno oljčno olje, ki se je hranilo v špajzi, žlička dijonske gorčice, majaron, sol, poper... premešal... dal malo na jezik, probal... še popra in soli in še malo olja za svilnato konsistenco in izrazit okus.


Pobrskal je po hladilniku in žalostno ugotovil, da je kozarček inčunov prazen ter da je zmanjkalo kaper.
Zato je v tatarca stisnil le dva stroka česna in naribal majhno kislo kumarico. Dobro premešal, spet poskusil in še popral. Potem pa postavil v hladilnik za kako uro.


 Ko je tatarca postregel na krožnik, so se mu tam pridružile rezine domače divjačinske salame.


Pomazala sva ga na vroči česnovi bagetki z maslom.

Improviziran, a izpadel je zvezda martinovega vikenda!

Medaljoni za kosilo...

Dan po Martinovi soboti smo snedli medaljone taistega bambija, katerega hrbet je se je pred dnevi Brlogarici boljkotne po nesreči otajal, tako, da smo ga bili prisiljeni potopiti v paco.

Dobro natrrt s timijanom, majaronom, poprom, se je 4 dni plemenitil v oljčnem olju skupaj s tremi lovorjevimi listi, skockano čebulo, nekaj potlačenimi stroki česna in štirimi brinovimi jagodami.

Postopek:

Brogal je hrbet ločil na par hrbtnih filejev, par podrebernih ribic in skelet.


Meso je vrnil v marinado...


...iz okostja in zelenjave pa skuhal osnovo, ki jo je kasneje uporabil za zalivanje rižote za prilogo.


Čez kako uro, ko je bila osnova skuhana, je v globoki ponvi popražil čebulo, dodal skodelico in pol riža, ga posteklenil, dodal česen da je zadišalo ter zalil z osnovo. Dodal je še pretlačeno korenje iz juhe in sesekljano meso, ki ga je obral od hrbtenice, solil, popral stresel not še piksno graha.

Medtem, ko se je rižota skuhala, je oba večja hrbtna fileja vzel iz pace, ju osušil v kuhinjski brisači narezal na medaljone, jih solil, popral...


...ter polagal v razgreto ponev, minuto in pol na na vsako stran.


Medaljoni so se topili v ustih :)



Kaj pa se je zgodilo s tistima dvema ribicama?

Potrpežljivo sta čakali na večer :)


nedelja, 13. november 2011

Martinčkanje ...

Martinova sobota na tradicionalnem prizorišču.

Medtem, ko so se, Brlogar in druščina možakarjev soborcev, srkajoč špricerje, motali zunaj, metali pikado, dodajali polena na ognjišče in občudovali porjavelost vrteče se perjadi na žaru, so vajeti v kuhinji držale ženske roke... bravo punce.

Tisto popoldne se je vrtelo okoli dvanajstice.. Ducat jedcev odpetih pasov je ob zelju in mlincih eliminiralo slab ducat kilogramov rac, gosi, piščeta in popilo malo čez ducat litrčkov letošnjega cvička...

Nekaj utrinkov:
Vrtiljak

Mehanizacija radi za nas

Tudi pečica ni samevala

Ptiči pred razrezom

Omizje

Bučna pita...

... in njen izrezek. Brlogarica obljublja da bo objavila recept.