torek, 27. september 2011

Goveja ledja, lisičke, njoki

In spet smo tukaj... kar nekaj časa je minilo od zadnjega vpisa, medtem se je v brlogu zgodilo marsikaj... Brlogarji so preživeli poletne počitnice, trgali so grozdje, proslavili prvi rojstni dan mini brlogarice, pojedli in popili mnogo dobrot...

Nabralo se je tudi nekaj gradiva, ki čaka objavo. Ampak tokrat bo ata brlogar opisal kar današnji večerni obed, ki mu je tako lepo napolnil vamp, da še vedno zadovoljno prede.

Brlogarica se je popoldan potrudila in je zamesila, oblikovala ter narezala domače njoke iz  četrt kile slanega kuhanega krompirja, 100 g moke, enega jajca in ščepa soli. Mojstrica toplo priporoča, da se jih lotite tudi sami, saj je priprava simpl, ne vsebujejo aditivov, pa še reciklirnih onegavanj s plastično embalažo ne boste imeli.

Priprava:

Ko se je ata brlogar vrnil s torkove popoldanske rekreacije sta se vrgla v pripravo večerje. Njoke sta dala v osoljen krop ter jih kuhala minuto, dve, da so se naučili plavati.


Ata je narezal zgleden kos govejega hrbta na centimetrske rezine, jih osolil in popral po obeh straneh.


Medtem, ko je brlogarica na ponvi grela oljčno olje, je on sesekljal dve manjši čebuli.


Zrezke sta popekla samo eno minuto na vsaki strani. Iz ponve sta jih zlagala na topel krožnik poleg štedilnika, da se nebi preveč ohladili.


V hladilniku sta imela posodico tistih nekaj blanširanih lisičk in ježkov, na katere sta med preteklim vikendom srečno naletela v posvečenih pokljuških gozdovih, kljub pretežno slabi gobarski sezoni in njunemu nepoznavanju pokljuških gobjih rastišč.


Slastnemu rjavkastemu soku, ki ga je pustila govedina v ponvi, sta dodala malo doma narejenega masla in v maščobi rumeno propražila čebulo.


Dodala sta lisičke, jih malo potenstala in zalila z decilitrom cvička, ki je glasno zacvrčal in hitro povrel. Nato je Brlogarica po  gobah posula skromno peščico bele moke, urno pomešala in zalila s skodelico vroče vode.


Brlogar je medtem sesekljal vejico svežega peteršilja...


...ter ga dodal omaki. Omako je solil in začinil še z malce sušene materine dušice (Thymus vulgaris).


Omako sta pustila na ognju še kaki dve minuti, da je dobila optimalno gostoto.


Brlogarica je zložila meso, njoke in omako na krožnika ter okrasila z vejico peteršilja.



Jed sta poplaknila s pristnim pitnim domačim cvičkom.






OCENA:
S kruhom pomazano